2019-09-06 Appelpersdag 2019.
Woensdag 25 september 2019, werd onze jaarlijkse appelpersdag gehouden.
Er gingen heel wat kilo's appelen door de molen en de pers.
Zoveel verwerken op enkele uren, gaat natuurlijk niet zonder hulp.
Dank aan degenen die met de aanhangwagen de appelen afhaalde.
Na aankomst werden de appelen gewassen, de dikste appelen doorgesneden om een
betere greep in de molen te hebben, daarna het persen, het meten en op vaten doen.
Ook hiervoor hadden vrijwilligers zich aangeboden, waarvoor dank.
De liefhebbers konden proeven van een versgemalen appelsapje.
Op etenstijd werden de knorrende magen gestild door een traktatie van de gilde, een drankje en belegd broodje ging er goed in.
De vaten met het sap, met de toegevoegde gist blijven nu enkele dagen staan tot de gisting op gang komt. Dan volgt het bijvoegen van de suikers tot het gewenste volume alcohol bereikt is.
Dit is de aanloop naar wat we wensen, een heerlijk appelwijntje.
2019-06-08 Lentefeest 2019.
Tot nu toe was de lente geen aanleiding tot uitbundig mooi weer. Toch vierde onze gilde haar jaarlijks lentefeest. Op het menu, een koud buffet. Onze leden waren enthousiast, want iedereen voelde de behoefte in wat afwisseling, en om eens gezellig bij te praten. De aanwezige personen die we mochten ontvangen, straalde dan ook allemaal positiviteit uit, om weer eens samen te zijn. Het heerlijke koud buffet was uitnodigend om er eens lekker van te genieten. Na een kort welkomstwoord door de voorzitter, werd tafel voor tafel, uitgenodigd, om zich van al dat lekkers te bedienen. Keuzes maken was soms moeilijk, want er was een groot aanbod. Echter geen nood, er was voldoende om nog een tweede maal aan te schuiven. Meesterlijke ham met aspergepuntjes. Kippenboutje met een fruitige salsa, Garnaaltjes uit de Noordzee in een tomaatje.Pastei van het huis met ajuinconfituur, opgevulde eitjes, combinatie van tonijn en perzik, kippenboutjes met een fruitige salsa, het was er allemaal. Allerhande salades, teveel om op te noemen. Er bleef niets op de borden liggen, dan een lege aanblik aan iets dat goed gesmaakt had. Daarna was er voor de liefhebbers, taart en koffie. Als afsluiter van een geslaagde gezellige avond werd er met de gasten nog nagepraat bij een lekker wijntje.
Dank aan iedereen, aan de helpende handen, we hopen elkaar snel terug te zien bij een volgend evement. Ondertekent: Het bestuur.
2019-03-23 Zelf pasta maken.
" Zelf pasta maken" was het onderwerp van de contactavond van zaterdag 23 maart 2019.
De praktische les met de nodige uitleg werd gegeven door Claudio Cavaliere. De toelichting, van Claudio, doorspekt met zijn typische Italiaanse expressie, wekte onmiddellijk de aandacht van de aanwezigen. Het was een geanimeerde interpretatie en er werden ook veel praktische vragen gesteld door de geïnteresseerden. Er was een goede opkomst van de leden, het was ook zo gezellig mede door hier en daar een humoristische opmerking. Het was een hele motivering om al die vrolijke gezichten te zien bij deze uiteenzetting van het onderwerp. Claudio kreeg een wel verdiend applaus van de tevreden aanwezigen. Na het koken van de pasta was het "moment suprême" aangebroken. De "al dente" of beetgaar gekookte pasta werd geserveerd met Italiaanse saus, Parmezaanse kaas en stokbrood. Iedereen vond de spaghetti lekker, alles was op, alleen nog wat stokbrood was er over.
De lege borden en lege wijnglazen waren het stille bewijs van een geslaagde Italiaanse avond voor de leden, sympathisanten en het bestuur van "Wijngilde De Sleedoorn"
Bedankt lieve mensen en tot de volgende contactavond.