2017
2017-12-11 Nieuwjaarsreceptie bij Wijngilde De Sleedoorn.
Beste leden, sponsors en sympathisanten,
Graag bedanken wij onze leden, sponsors en sympathisanten voor de prettige samenwerking van het afgelopen jaar, natuurlijk hopen wij die voort te kunnen zetten in 2018. Onder het genot van een hapje en een drankje willen wij onze beste wensen overbrengen. We nodigen jullie dan ook graag uit op onze nieuwjaarsreceptie. Samen blikken even terug op het afgelopen jaar. Ook krijgen jullie een kort verslagje voor de plannen van volgend jaar. Gezamenlijk toasten we dan op het nieuwe jaar.
Plaats van gebeuren.
Zaterdag 13 januari 2018 om 19.00u, in het polyvalent zaaltje van het buurthuis 'tKliniekske, Noordlaan 6A- Winterslag- Genk. De deuren gaan open om 18.45u. Er is voor iedereen voldoende plaats voorzien. Om organisatorische redenen vragen wij U op voorhand in te schrijven. Vermeld het aantal personen, met de volledige namen erbij. (Om misverstanden te vermijden.) Dit ten laatste vóór dinsdag 10 januari 2018.
Inschrijven kan op: wijngilde-desleedoorn@skynet.be of tel. 089/303568 De nieuwjaarsreceptie is gratis voor onze leden. Niet leden zijn tevens welkom, deze betalen € 8, alles inbegrepen. We zouden het zeer op prijs stellen jullie in grote getale te mogen begroeten. Tot ziens in het nieuwe jaar en alvast een fijne kerst- en jaarwisseling toegewenst.
Namens het bestuur van "Wijngilde De Sleedoorn vzw"
Katheline Hendrikx
Secretaris.
2017-11-08. Proeven en verwoorden van en door de leden zelfgemaakte wijnen.
Beste leden en sympathisanten,
Op zaterdag 25 november 2016 om 19.00 uur, nodigen wij jullie uit op onze laatste contactavond van het jaar 2017. Deze zal plaatsvinden in de polyvalente zaal van buurthuis ’t Kliniekske, Noordlaan 6a te Winterslag - Genk. Als thema kozen wij, het proeven en bespreken van zelfgemaakte fruitwijnen en/of druivenwijnen door onze leden en de gilde. Indien je interesse hebt om je eigen wijn te laten keuren, vragen we drie flessen van ieder soort die je wilt laten proeven mee te brengen. Misschien vinden jullie drie flessen veel, als we zien dat twee flessen voldoende zijn. Laten we de derde ongeopend (afhankelijk van de aanwezigen) en kunnen jullie eentje terug mee naar huis nemen. De witte wijnen dienen gekoeld meegebracht, de rode wijnen op kamertemperatuur.
Aangezien we gaan blindproeven en evalueren, vragen we uw flessen met alufolie te bedekken. Op deze avond is iedereen welkom, ook al laat je geen wijn proeven.
Na deze wijnproeverij, zetten we de avond gezellig verder met een hapje en een drankje.
Op deze contactavond kun je ook het lidgeld vernieuwen voor 2018.
Per persoon bedraagt het lidgeld €7. Als deelname in de kosten vragen wij voor de leden 4 € p.p. en €6 p.p. voor niet leden. Hierin is alles inbegrepen, de wijnen, koffie, thee, water en een versnapering. Inschrijven voor deze avond kunnen jullie tot en met 20 november, op het telefoonnummer: 089/303568 of via E- mail: wijngilde-desleedoorn@skynet.be Vergeet niet het aantal deelnemende personen te vermelden. Iedereen hartelijk welkom op deze proefavond, een goede gelegenheid om eens kennis te maken met de wijnen die onze leden zelf maken. De Sleedoorn zelf doet ook mee.
Dit is geen competitie of wedstrijd, louter informatief. Iedereen kan wel zijn mening geven over de wijnen, dit is eens leuk om mee te maken. Ook eens fijn voor de wijnmakers zelf, hoe anderen hun wijnen evalueren.
Met vriendelijke groet,
Katheline Hendrikx.
2017-09-23 Vóór de herfst, eerst nog een nazomerfeest.
Het was dan ook een echte prachtige nazomeravond.
Zachte temperatuur, het warmtegevoel van de dag, schakelde zachtjes over tot een aangename avond. Ideaal om nog eens te genieten van een nazomerfeest. Bijna het volledige aantal leden was aanwezig, een hele opsteker voor de inrichters.
Op het menu stond een kaas- of een vleesschotel. Het was een beetje bang afwachten, wegens omstandigheden hadden we een andere traiteur moeten kiezen. Onze afwachtende houding was echter ongegrond, onze keuze was uitstekend meegevallen. En geef nu toe: wat staat er chiquer dan een mooi gepresenteerde kaastafel? De kaas- en vleesbuffetten waren tip top verzorgd. Men kon het vergelijken met het spreekwoord 'Verandering van spijs doet eten.' En goed gegeten, dat werd er wel gedaan hoor.
Natuurlijk, in het heetst van de strijd, de bediening van de buffetten en wijnen, kaarsjes aansteken, enzovoort... waren we vergeten om foto's te maken van de mooie buffetten. Jammer voor het foto archief van de gilde. Maar de aanwezigen blijven de beelden wel onthouden, ze waren vol lof. Het bestuur kreeg dan ook de nodige complimentjes.
Onder het gezellig samenzijn, speelde Luk Bekaert een mooie melodie op zijn doedelzak. Wel done…!!! Het vergt een hele voorbereiding, zo een feestavond inrichten.
Maar als de avond gedaan is, moet er ook opgeruimd worden. Dit ging van een leien dakje, dankzij de leden die een handje toestaken, waarvoor dank.
De volgende contactavond zal een wijnproeverij zijn. Geen wedstrijd, gewoon proeven en oordelen over de zelfgemaakte wijnen van de leden. Uw bevindingen kenbaar maken over de wijnen. Zijn ze goed, mooie van kleur en vooral goede smaak en afdronk. Zo kan men nog altijd wat bij- of afleren. We zijn eens benieuwd!
2017-09-10. Overzicht Sfeer- en Zondagsmarkten van het jaar 2017.
Aan de sfeer- en zondagsmarkten in 2017, houden we enkel positieve dingen over.
We hebben telkens heel veel geluk gehad met het weer. Lekkere temperaturen en een warm zonnetje op de datums van onze markten. Een uitzondering was er op de laatste sfeermarkt, toen was het al behoorlijk fris.
Aan aandacht en opkomst van leden en sympathisanten geen gebrek. Soms handen te kort gehad om iedereen tijdig te bedienen. Onze vrijwillige helpers, mogen we heel zeker niet vergeten te bedanken, ze hebben puik werk geleverd.
Veel complimentjes gekregen voor onze wijnen. Dat is een hele opsteker voor het bestuur. Onze fruitwijnen raken stilaan bekend in Genk. Het is een bekroning, zeg maar "de kers op de taart" voor al degenen die aan het maken van de wijnen mee gewerkt hebben.
Met het enthousiasme van onze helpers, leden, sympathisanten en het bestuur, hopen we dat we dit succes zich herhaald.
Allen bedankt...!!!
Fotogalerij (klik op foto voor vergroting)
2017-07-06 "Iedereen Donderdagt" op donderdag 6 juli 2017
Beste leden en sympathisanten,
Als het weer meezit, zoals de vorige editie, zal deze avond weer een fijne topper zijn. Op zo een avond wil de Sleedoorn natuurlijk niet ontbreken. Wij bieden jullie een goed gekoeld glaasje cava, witte of rode wijn, zeker ons appeltiefje niet te vergeten. Dit alles aangeboden met een heerlijk schoteltje kaasblokjes. Wij staan op onze vertrouwde plaats, voor de schoenenwinkel van Remans. We zijn er vanaf 18.00u tot 23.30u tot jullie beschikking. Hopelijk zien we jullie op donderdag 6 juli 2017. En de volgende donderdagen 3 augustus en de laatste gaat door op 7 septembeer 2017.
Iedereen van harte welkom.
Het Sleedoornteam.
2017-07-02 Wijngilde De Sleedoorn op de Zondagsmarkten
Beste leden en sympathisanten,
Zoals ieder jaar, neemt wijngilde De Sleedoorn ook dit jaar weer deel aan de zondagsmarkten. Wij nodigen jullie van harte uit om eens te komen proeven van onze heerlijke zelfgemaakte streekwijnen, zoals onze appel- en kriekenwijnen. Zeker niet vergeten ons lekker gekend appeltiefje. Een heerlijk aperitiefje vóór het eten van het lekker zondagsmaal. Wij staan met onze stand juist aan de trappen van de ingang naar het stadhuis.
De datums dat wij deelnemen aan de zondagsmarkten zijn: zondag 2 juli en zondag 16 juli, zondag 6 augustus en zondag 20 augustus. Telkens van 8u30 tot 13u00.
Wij kijken er al naar uit jullie te mogen begroeten, op een van deze zondagen.
Iedereen is van harte welkom.
Het Sleedoornteam.
2017-06-17 Zelf pasta maken.
Beste leden,
Goede opkomst van de leden die iets wilden bijleren. Het was dan ook een interessante demonstratie, en een zeer goede uitleg door Claudio Cavaliere. Hoe kan het ook anders? Claudio, een energieke Italiaan, die iedereen aansteekt met zijn enthousiasme. Het deeg was van uitstekende kwaliteit. We konden allen eens proberen de linguine zelf te maken en door het pastamachientje te draaien. Wat een leuke bezigheid. Claudio had de pastasaus al afgewerkt meegebracht. Er was voor ieder een kommetje pasta met saus en Turks brood voorzien, eigenlijk bedoeld als proevertje. Ik hoef jullie niet te vertellen dat er lekker gesmuld werd van deze zelf gemaakte Italiaanse specialiteit. We hadden er beter meer gemaakt en de pasta dan geserveerd als een volledige maaltijd. Al goed dat er achteraf nog taart was, want de meeste magen waren niet gevuld door dit proevertje alleen. Claudio, bedankt, het was leerrijk en vooral heerlijk...!!!
Katheline.
Fotogalerij (klik op de foto voor vergroting)
2017-06-01 Contactavond "Zelf pasta maken."
Beste leden en sympathisanten,
Wijngilde De Sleedoorn, nodigt jullie hartelijk uit op onze volgende contactavond op zaterdag 17 juni 2017 om 18.30u. Plaats, de polyvalente zaal van buurthuis 't Kliniekske Noordlaan 6a Genk- Winterslag. Claudio Cavaliere heeft de ricotta zo goed gemaakt, zodat we besloten hebben nog eens de Italiaanse toer op te gaan.
Dit maal leert Claudio ons spaghetti en spaghetti saus maken. Na het klaarmaken is er voldoende spaghetti, zodat iedereen ervan kan proeven.
Jullie weten dat we de aanwezigen en hoeveelheden nooit op voorhand kunnen inschatten. Daarom vragen wij ook om in te schrijven via de gekende kanalen. 1/ Via wijngilde-desleedoorn@skynet.be 2/Tel. 089/303568 of aan een bestuurslid. Liever niet inschrijven via Facebook, aangezien we met verschillende computers werken. Inschrijven kan tot 14 juni, vergeet vooral niet te vermelden met hoeveel personen jullie komen.
Prijs voor de leden is €4 en € 6 voor de niet leden. In deze prijs is zoals altijd alles inbegrepen. Betalen kan op de avond zelf. Na de demonstratie volgt zoals gewoonlijke een gezellige avond met een versnapering.
We hopen jullie te mogen ontvangen op zaterdag 17 juni 2017. Ondertussen groet ik jullie in beiden betreffende talen...
Groeten aan iedereen en hopelijk tot 17 juni. Un saluta a tutti e la speranza al 17 giugno.
Hendrikx Katheline.
Secretaris.
2017-06-01 'Iedereen Donderdagt' bij Wijngilde De Sleedoorn vzw
Donderdag 1 juni, beter weer kon het niet zijn. Aangename temperatuur en een stralend zonnetje. Je zag het mooie weer, gewoon weerspiegelen op de gezichten van de mensen. De liefhebbers waren dan ook met velen naar Genk afgezakt. Lekker kuierend over de sfeermarkt, om halt te houden bij onze wijnstand. Een lekkere cava, een zelfgemaakt fruitwijntje, het ging vlotjes binnen, samen met een onderhoudend babbeltje. Het was druk aan onze wijnstand. Zowel de mensen achter de toog, de personen die de mensen bedienden, hadden hun handen vol. Ook de personen voor de toog, die soms nog menige mensen moeten overtuigen, eens een fruitwijntje te proberen, hadden hun werk. Er zijn nog steeds mensen die niet weten hoe fruitwijn smaakt. Wij, leden van de Sleedoorn weten dat ondertussen zeer goed. De wijn heeft verschillende smaken, oa, zoet, zuur, droog, een goed body, hij is licht of donker, en zo meer... Maar vooral smaakt hij naar fruit en passie. Want onze wijnmakers leggen er vooral hun passie in, en die proef je. Je kunt het vergelijken met hun kindje, waar ze zeer goed zorg voor dragen. Het is een mooie hobby waar veel werk inzit. Het is dan ook ieder jaar weer avonturen. Gaat er genoeg fruit opbrengst zijn, is de kwaliteit goed, valt de prijs mee? Er zijn zoveel factoren die meespelen om een goede wijn te maken. Maar als de bestuursleden, dan de complimentjes ontvangen voor de lekkere wijn, voelen ze zich toch zo trots en dankbaar. Ook een hartelijke dank voor de medewerkers, die zich steeds vrijwillig aanbieden en komen helpen, dank je wel. Moge de volgende "Iedereen donderdagt" op 6 juli ook zo mooi weer zijn. Dat is eens zo aangenaam.
Fotogalerij (klik op de foto voor vergrote weergave)
2017-05-27 Jaarlijks ledenfeest bij De Sleedoorn
Een straaltje zonneschijn... tijd voor een BBQ festijn!
Om met de traditie te breken had de Sleedoorn, dit jaar er voor gekozen het jaarlijks ledenfeest te vieren met een barbecue. Dit was een bewuste keuze, meestal komt de barbecue pas in september aan zet. Uit ondervinding, is men dan meestal de barbecue al moe gegeten. Daarom dit jaar een vervroegde BBQ. Dit was een goede keuze en een groot succes. Zelden waren er zoveel leden komen opdagen voor het ledenfeest. Hoe meer volk, des temeer meer gezelligheid.
De traiteur had zijn best gedaan, iedereen had dan ook genoten van het culinaire aanbod. Het weer was prachtig, men kon nog laat buiten genieten van een babbeltje met de gasten onder elkaar. Nu het ledenfeest voorbij is, komen de activiteiten, zoals de sfeermarkten en de zondagsmarkten weer aan. De aanwezige leden hadden ieder een gratis consumptie bonnetje ontvangen voor een wijntje op een van onze sfeer- of zondagsmarkten. Dus, jullie weten waarheen en zijn allen steeds hartelijk welkom.
Katheline.
Fotogalerij (klik op de foto voor een vergroting)
2017-03-25 Zelf verse kaas en ricotta maken.
Tegenwoordig is het een echte rage, een betere gezondere levensstijl wat voeding betreft. De zogenaamde "back to the basics" methode, natuurvoeding zonder kleur of smaakstoffen, en met een stevige structuur. Wij, als wijngilde de Sleedoorn, willen ons ook hierbij aansluiten en ook ons steentje bijdragen. Omdat kaas, in welke vorm of smaak, uitstekend samen gaat met een glaasje wijn, zijn wij rond dit thema gaan werken. Zo hadden we een echte kaaskenner uitgenodigd die ons de ambachtelijke wijze van zelf verse kaas en ricotta maken, zou bijbrengen.
Zaterdagavond 25-03-2017, de polyvalente zaal van buurthuis 't Kliniekske te Genk. Er waren heel wat leden en sympathisanten komen opdagen om deze proeverij mee te maken. Claudio Cavaliere was de lesgever van dienst. Hij demonstreerde alles met de nodige uitleg erbij. De echte geïnteresseerden maakte volop notities van al de ingrediënten en handelingen die nodig zijn om deze kazen te maken. Het waren veeleer de jongeren die echt leergierig waren. Wat weer eens bewijst dat natuurlijke voeding tegenwoordig wel erg in trek is. Claudio werd beloond voor zijn werk, de kazen waren zeer goed gelukt. Als kers op de taart mocht iedereen proeven van deze kazen, waar ook oregano en basilicum onder verwerkt waren. Men kon de kazen proeven op een toastje of zo op het bord, met rucola salade, tomaatjes en kruiden naar eigen keuze. Claudio kreeg een welverdiend applaus voor zijn lekkere kazen en gedetailleerde uitleg.
Luk Bekaert, een van onze leden maakt al sinds lange tijd, een likeurtje van Edelkwee. De Latijnse naam van deze heester is: 'Cydonia Japonica.' Luk liet de fles met het lekker drankje van hand tot hand gaan. Iedereen mocht eens nippen uit een klein glaasje. Dit likeurtje was ook weer een oud recept, met vele veel kruiden en zonder bewaarmiddelen, heerlijk. De avond werd afgesloten met een stuk taart en een tasje koffie.
Hartelijk dank aan de vele vrijwilligers, die zich spontaan aanboden om een handje toe te steken met de opbouw en het afruimen van de zaal. Het recept van de kazen verschijnt in het contactblad van de gilde, editie april. Ook is dit recept binnenkort te vinden op deze website. Veel succes aan de personen, die zich willen wagen om deze recepten, eens zelf uit te proberen.
Katheline Hendrikx.
Fotogalerij: (klik op de foto voor vergroting)
2017-03-25 Contactavond "Zelf kaas maken".
Beste leden, vrienden en sympathisanten,
Zaterdag 25 maart 2017 om 19.30u, zal in de polyvalente zaal van het buurthuis ’t Kliniekske Noordlaan 6a Winterslag - Genk, onze contactavond plaatsvinden met als onderwerp:
'Zelf kaas maken.' Deze demonstratie zal gegeven worden door Claudio Cavaliere. Hij zal ons tonen, hoe je zachte kaas en ricotta kunt maken van verse koemelk.
Deuren open om 19.15u, aanvang van het gebeuren is om 19.45u stipt.
Na de demonstratie is er gelegenheid om vragen stellen aan Claudio over dit onderwerp.
Voor de geïnteresseerden, die dit zelf eens willen uitproberen, zetten we alles uitvoerig, samen met enkele gerechten, in ons volgend contactblad en op onze website. www.wijngilde-desleedoorn.be
Na de spreekbeurt en een vragenhoekje, daarna zetten we de avond verder met een gezellig samenzijn. Met zoals altijd, onze lekkere zelfgemaakte fruitwijnen, frisdrank, koffie of thee met een chocolaatje, en een kleine versnapering. Einde van de avond is voorzien om 23.3ou.
Prijs voor onze leden is € 4 per persoon. Voor de niet-leden is dit € 6 per persoon. In deze kosten is alles inbegrepen. Betalen kan op de avond zelf, of via de bank van Argenta op het rekeningsnummer: IBan: BE63 9790 8700 9308
Er zijn geen voorbehouden plaatsen, dus iedereen gaat zitten waar en bij wie hij zelf wil.
Om organisatorische redenen is inschrijven, tot 21 maart, voor deze avond wel verplicht. Dit kan telefonisch: op het nummer 089/303568 of via e-mail op:
wijngilde-desleedoorn@skynet.be. Niet vergeten je naam en het aantal deelnemers te vermelden.
Jullie, te mogen begroeten op deze avond, zou heel leerrijk zijn, en tevens ook een hele opsteker voor het bestuur van de gilde.
Vriendelijke groeten en hopelijk tot 25 maart,
Katheline Hendrikx
03-05-2018 Iedereen Donderdagt bij vzw. Wijngilde De Sleedoorn
Beste leden, vrienden simpathysanten,
Het is weer zover. Donderdag 3 mei is het de eerste "Iedereen Donderdagt" van het jaar 2018. Dit jaar staan we op plaats 24, tegenover café "Metropole". Aan de rechterkant van het Sint Martinusplein, even voorbij de H&M. Niet getreurd, de wijn smaakt daar evengoed als op onze vorige plaats. Wij hopen op mooi weer, en een goede opkomst. Gezellig samen, met een glaasje zelf gemaakte fruitwijn of cava genieten in 't zonnetje. Niets kan er heerlijker zijn. Dus zoals Jos Ghijsen altijd zei... Bij leven en welzijn, tot donderdag 3 mei. Wij verwachten jullie dan ook vanaf 18u00 tot 23u00.
vzw. Wijngilde De Sleedoorn.